Сборникът "Духовата музика - ХХ век - емблемата на Северозападна България” е осмата книга от поредицата "Наследство" на Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца. Той съдържа материали от Тринадесетата регионална краеведска конференция "Миналото на родния край - послание към бъдещето", организирана през 2016 г. от Регионалното управление на образованието и от РБ "Христо Ботев". Книгата обединява разработките на историци, етнографи, музиканти, научни работници, читалищни дейци, учители и ученици от различни институции и населени места в трите областни града на Северозапада - Враца, Видин и Монтана.

Докладите на участниците в конференцията са подредени тематично. В първата част са включени теми, свързани с живота, творчеството и музикалното наследство на композитора Дико Илиев, както и традиционните прегледи на духовите оркестри в Оряхово и Монтана.

Статиите, включени във втора и трета част, проследяват създаването, възхода и постепенното отмиране на незабравимите духови оркестри от Северозападна България. Разказват за колоритни и талантливи личности, оставили трайна следа в културния живот на отделните селища.

В последната част са включени една езиковедска разработка, посветена на музикалната терминология в книжовно-езиковата практика и любопитни материали от дигиталната библиотека на Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца.

Заповядайте на премиерата!