Преди гласуването по предложение на евродепутата Мария Габриел от ЕНП, България отдаде заслуженото на "широките и комплексни реформи“, проведени от Грузия, за да постигне отменянето на визите и благодари на властите и гражданите за тяхното постоянство и търпение. Тя също така ги поздрави за силата на техните демократични убеждения и отбеляза, че отменянето на визите приближава страната до ЕС.

Според новите правила, одобрени в пленарната зала с 553 гласа „за“, 66 „против“ и 27 „въздържал се“, грузински граждани, които притежават биометрични паспорти, ще могат да влизат в Евросъюза, без да се нуждаят от виза, за 90 дни в рамките на 180-дневен период с цел бизнес, туризъм или по семейни причини, но не и за работа.

В текста се отбелязва още, че Тбилиси е изпълнила всички критерии от своя план за либерализиране на визовия режим. Подчертава се, че това е най-вече борбата с организираната престъпност - процес, който ще се наблюдава и занапред от Комисията.

Премахването на визите е в сила за Шенгенското пространство, което включва 22 държави членки на ЕС (всички с изключение на Ирландия, Великобритания, Хърватия, Кипър, Румъния и България), плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Камелия Василева