Кандидатурите на работодателите ще се приемат в ОСУТ до края на месец ноември всяка година, а победителите в трите категории ще се определят от Съвета. Награждаването ще се извършва всяка година през месец декември от Областният управител, в качеството му на Председател на Съвета. Право да кандидатстват имат всички фирми на територията на област Враца, с приоритет–производство, където е и най-голям рискът от трудови злополуки и професионални заболявания.

Критериите за оценка на предложенията са следните:

1 - Целесъобразност – всеки работодател, желаещ да участва, има задължението да поясни какви проблеми разрешава избраната от него практика и как инвестициите/обучението/иновацията ще допринесе за подобряване на условията на труд. 2- Ефективност – подобрени ли са реално условията на труд, след извършване на съответната дейност. 3 - Икономичност – постигане на максимален резултат с минимум средства. 4 - Възможност за мултиплициране – приложима ли е идеята/дейността в друга фирма или сфера на дейност.

Информация за Конкурса за работодатели е публикувана и в секция „Областен съвет по здравословни и безопасни условия на труд“, намираща се в секция „Съвети и комисии“ на електронната страница на Областна администрация-Враца.