Темата на пресконференцията е свързана с административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Министерство на регионалното развитие и благоустройство, управляващ орган на ОП „Региони в растеж” 2014-2020 – ГД „Градско и регионално развитие” по процедура на директно предоставяне „Енергийна ефективност в периферните райони”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Общата стойност на проекта е 860 874.28 лв ., от които 731 743.15 лв. европейско и 129 131.13 лв. национално съфинансиране.

Основната цел на проекта е внедряване на ефективни мерки за енергоспестяване в 19 многофамилни и 1 еднофамилна жилищни сгради за значителното намаляване на разходите за електро- и топлинна енергия и повишаване качеството на живот на 58 домакинства.

За постигането на целта ще бъдат изпълнени следните задачи:

• Въвеждане група от енергийни мерки, изведени от Докладите по ЕЕ, за постигане на енергиен клас С на предложените 20 жилищни сгради, в т.ч. и на 1 сграда на социално слабо домакинство;

• Да се постигне намаляване на отделяния в атмосферата С02 в размер на 125,5 тона/С02 на годишна база;

• Да се приложат ефективни енергоспестяващи мерки за намаление на специфичен годишен разход на енергия;

• Да се въведат вътрешни правила за енергиен мениджмънт на сградите за устойчиво поддържане на постигнатите показатели за ефективност в дългосрочен план;

• Да се повиши публичната информираност за интелигентно използване на енергията сред населението.

Предвижда се изпълнението на проекта да продължи до 24.12.2018 г.