Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и областният управител Малина Николова проведоха Информационна среща с кметовете на общини от областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На срещата бяха представени възможностите на общините за кандидатстване с екологични проекти по финансовите инструменти, управлявани от МОСВ.

Кметът на Враца Калин Каменов поздрави гостите и присъстващите на форума. Областният управител откри срещата и изрази увереност в успешната реализация на политиките на Министерство на околната среда и водите и в ефективното партньорство между националните, регионалните и местни власти, свързани с тях. В Северозападния район за планиране по проекти, финансирани от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС), Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Националния доверителен екофонд, са инвестирани 502 млн. лв., поясни по време на срещата министър Василева.

Средствата са вложени в изграждане на базова инфраструктура, подобряваща живота на хората и създаваща по-добри условия за бизнес в регион, който е от изключително значение за нас, подчерта Василева. В региона са изградени 352 км ВиК-а мрежа и 11 пречиствателни станции, обслужващи близо 65 хил. жители. Тя припомни, че именно тук започна реализацията на два от най-мащабните проекти във водния сектор на Враца и Видин. „За съжаление, те не бяха приключени. Поради забавяне на процедурите и липса на достатъчно административен капацитет от проекта на Враца са изпълнени 25%, а на Видин - 30%. Европейската комисия обаче, прояви разбиране, проектите бяха фазирани и ще бъдат завършени със средства от новата ОП „Околна среда" 2014-2020. Добрата новина е, че приключи оценката им и предстои подписване на договорите за безвъзмездна помощ“, съобщи Василева.

През 2016 г. пред общините се разкриват нови възможности. Към местните власти са насочени 1,350 млрд. лв. за реализацията на екологични проекти по финансовите инструменти, които МОСВ управлява. Общият ресурс, който ще бъде на разположение на общините през 2016 г. по ОПОС, е близо 1,3 млрд. лв. Чрез ПУДООС са налични още 61 млн. лв. в секторите води, отпадъци и биоразнообразие. ПУДООС предоставя и заеми на общините с 2-годишен гратисен период.

Националният доверителен екофонд предоставя още 15 млн. лв. по Инвестиционната програма за климата и Пилотната схема за насърчаване използването на електрически и електрически хибридни превозни средства. „Това е мащабен ресурс, който изисква сериозна подготовка и добро партньорство между местните власти и министерството“, подчерта министър Василева.

Главният директор на ОПОС Яна Георгиева допълни, че основният урок от предходния програмен период е да се влагат повече усилия в обмислянето и планирането на проектите. „Основният фокус ще бъде постигането на качествени резултати. Затова ще се извършва мониторинг не само на фаза изпълнение на инвестициите, но и след това, за да има устойчивост на резултатите. С това не искам да ви плаша, а да ви предпазя от грешки“, посочи Георгиева.

Министър Ивелина Василева, областният управител Малина Николова и кметът Враца Калин Каменов наградиха отличниците от Северозападен район за планиране, участвали в „Зелената олимпиада“, част от образователно-информационната кампания „Яко е да си еко“ на Министерството на околната среда и водите. Кампанията цели популяризиране на ОП „Околна среда" 2014-2020 г.. Отличени в трите възрастови категории са първокласникът Дарислав Кръстев от НУ „Св. Софроний Врачански“, седмокласникът Лъчезар Крушарски от ЕГ „Йоан Екзарх“ и десетокласничката Александра Ангелова от СОУ „Христо Ботев“ - Враца.

Над 500 деца от Враца гледаха спектакъла „Яко е да си еко“ в Читалище „Развитие“.