Първият проект е на обща стойност 160 563 лв., от които 85% - 136 478 лв., европейско финансиране и 15% - 24 085 лв., национално съфинансиране, а вторият е с бюджет 95 945 лв., в т. ч. 81 553 лв. (85%) европейско финансиране и 14 392 лв. (15%) национално съфинансиране. Срокът за изпълнение на двата проекта, които стартираха в средата на септември м. г., е 12 месеца. В момента текат процедурите за възлагане на обществени поръчки за избор на изпълнител за пълен инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), както и за осъществяване на строителен надзор на двата обекта, които се очаква да приключат до края на месец март.

Проектите предвиждат въвеждането на пакет от енергоспестяващи мерки в сградите на полицията и на пожарната - топлинно изолиране на външните стени и на покривната плоча, подмяна на съществуващата дограма с PVC (с троен стъклопакет) и на осветителните тела. "Целта е значително да бъдат намалени разходите за електро и топлина енергия на двете сгради, както и да се повиши качеството на работната среда за служителите и на посетителите”, подчерта ръководителят на проектите инж. Розалина Георгиева.

Очакваният екологичен ефект е емисиите на въглероден диоксид да се редуцират с общо 36,5 т./г., да се намалят експлоатационните разходи, както и да се подобри комфорта на работещите в двете служби 78 служители и около 40 посетители среднодневно.

В резултат двете сгради ще получат сертификат за по-висок клас на енергопотребление - “B”, вместо сегашния “D”, който дава възможност за освобождаване от данък "недвижими имоти".