Днес кметът Златко Живков подписа договор с Яна Кирилова, представител на обединението. Поръчката за разработването на програмата е на стойност около 140 000 лв. Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държания бюджет на Република България чрез Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г. Предоставената безвъзмездна финансова помощ е на стойност 182 672 лв., от които 155 271,20 лв. от Кохезионния фонд на Европейския съюз и 27 400,80 лв. от държавния бюджет на Република България. Крайният срок на проекта е 08.12.2018 г.

Стратегическата цел е да се осигури здравословна среда за живот на населението на Монтана и висока степен на защита на околната среда.
В рамките на изпълнението на проекта ще бъде събрана информация от измерванията на Инспекцията по околната среда за чистотата на въздуха. Ще се направят и допълнителни изследвания в различни точки на града. Планирано е социологическо проучване, което да покаже мнението на хората и техните предложения за промени. Комплексната оценка ще включва показателите за качеството на въздуха, основните причинители за замърсяванията, влиянието на климатичните и метеорологичните фактори. Ще бъде използван специален софтуер за оценка на ситуацията.