„Искаме да ви запознаем с една инициатива, която е на Видинския митрополит и е свързана с възможността за изучаване на предмета Религия в детските градини и училищата. Тя е подкрепена от мен, от общинското ръководство, както и от г-жа Асенова“ – каза Огнян Ценков. Той обясни, че е изготвено писмо от името на трите институции за провеждане на работна среща с директори на детски и учебни заведения на територията на Община Видин, приключила преди пресконференцията. „Там разяснихме едно общо виждане за необходимостта от изучаване на предмета Религия, във връзка с утвърждаване на морални норми в нашето общество и християнски ценности от най-ранна детска възраст“ – коментира кметът и допълни, че ще бъде поставено началото на разяснителна кампания за тази цел. Ще се инициират родителски срещи, в които да се включат и представители на обществените съвети и училищните настоятелства, в период до края на учебната година. На тях ще присъстват учители по религия, които ще представят учебните помагала по предмета, съгласувани от Министерство на образованието и науката и одобрени от Светия Синод на Българската православна църква. Ценков подчерта, че това е един доброволен процес, но и важна инициатива, която трябва да се популяризира.

„От огромно значение е подкрепата на местната власт, на представителите на Министерството на образованието. Опитът в други общини показва, че при наличието на тази подкрепа са постигнати добри резултати. Радвам се, че имаме единомислието и общото разбиране за необходимостта от подкрепата този предмет да влезе и в училищата в Община Видин“ – заяви Негово Високопреосвещенство.

Началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова изрази своята позиция, като отбеляза: „Ние смятаме, че ценностната система е най-важна и идва първо от семейството, а училището е мястото, където трябва да се развива“. Тя информира, че на сайта на Министерството на образованието и науката всеки може да се запознае с проекта на учебни програми по религия. Има уверение, че до края на месец май те ще бъдат утвърдени от министъра. Родителите могат да запишат децата си да изучават факултативно часове по религия от тази есен, като подадат заявления в детската градина или училището. Предвиждат се един или два часа седмично.

Ивелина Николова благодари на представителите на местните институции и сподели опит по отношение организацията и процеса на обучението по религия в Община Кюстендил. „Ще се радвам, ако опитът ни послужи като добър пример и във вашия град. За да може по начина, по който хиляди деца до момента в град Кюстендил са се докоснали до изворите на православната вяра и българската народна традиция, това да се случи и при вас“ – каза тя.

С инициативата Община Видин се присъединява към идеята на много общини в страната (София, Пловдив, Бургас, Кюстендил, Петрич, Гоце Делчев, Бобошево и др.), където вече се преподава предмета Религия.