Образците вече са готови, целта е потребителят да има информиран избор. От следващата година предстои да се въведе още една промяна, според която, месото от България ще има различен по цвят печат от това, произведено в друга страна на ЕС, съобщава председателят на асоциацията

В момента печатът върху месото е един цвят и има номер на кланицата, но това не е достатъчно, за да се информират потребителите какво месо купуват, допълва Караколев.

Другата седмица производителите ще излязат с отворено писмо до търговските вериги, в което ги призовават да продават българско агнешко месо за предстоящите празници.

Не приемаме оправданието на веригите, че предлагат румънско месо, защото е по-евтино, защото в магазина то не се продава на по-ниска цена от българското, категоричен е Караколев.

По думите му около Великден остават непродадени около 20-30 000 български агнета, точно колкото са тези, внесени от Румъния.

В момента във фермата цената на агнетата върви по 6 лева за килограм живо тегло. От кланицата месото излиза на цена около 11 лева за килограм, посочва председателят на асоциацията. Разбира се, разлика има в различните райони – цената в София не е същата като тази в Кърджали например, пояснява Караколев.


Източник: trud.bg