Първият ден от събитието, което се провежда на всеки две години, уважиха народните представители Атанас Костадинов иИлиян Тимчев, председателят на ХХХІХ Народно събрание Борислав Великов, областният управител Росен Белчев, зам. областният управител Нина Петкова, 11 оркестри от страната и чужбина, 4 мажоретни състава, жители и гости на града.

След всеобщия традиционен дефилир до барелефа на големия композитор, завършил житейския си път в Монтана, церемонията по откриването продължи на централния площад „Жеравица”. Публиката видя майсторските музикални и маршови изпълнения на гвардейския представителен духов оркестър и след това чу неповторимите творби на Дико Илиев „Сливенци при Драва” и „Дунавско хоро”, изсвирени заедно от всички музиканти.

„Тези чествания, пазители на светлата памет на Дико Илев, са живо доказателство за това, че когато един народ притежава изключителен творчески талант и трайна потребност от съприкосновение със своята уникална култура, той превръща в традиционен, творчески и притегателен център местата, където тя се е зародила. С тези думи от приветствието на министъра на културата Боил Банов, към публиката се обърна зам.-министърът на културата Румен Димитров. По нататък в поздравителния адрес се казва, че празниците на духовите оркестри „Дико Илиев” в Монтана, които честват своята 30-годишнина са неотменима част от културната история на Монтана, от историята на духовата музика и са свидетелство за огромната й роля за развитието на българската музикална култура.