Празникът е организиран от община Белоградчик и НЧ „Развитие-1893г.“ с подкрепата на винарска изба от село Рабиша.

Празничен водосвет отслужи негово Високоблагоговейство отец Рафаил – архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, който пожела на всички присъстващи и техните семейства, здраве, благоденствие и годината да бъде спорна и богата.

Облечен в национална носия с лозарска ножица и бъклица в ръка се появи и Трифон, в чиято роля успешно се превъплъти Валери Цветков. По стара традиция бе зарязана голямата лозница до самия площад. Тя бе полята с вино и изречени думи за берекет от грозде, с руйно вино да преливат бъчвите, а народът да се радва на голяма веселба.

В ритуала по зарязването се включи и кметът Борис Николов, който поздрави именниците и приветства всички присъстващи дошли на един от най-българските, най-жизнерадостните и обичани празници. Той пожела здраве и високи успехи в дейността на двете винарски изби в селата Рабиша и Боровица, които упорито работят за възвръщане на старата слава на белоградчишкия край. А на всички почитатели на вълшебната напитка препоръча тя да се консумира в приятна компания, защото така виното е най-сладко.

Организаторите осигуриха бъчва с вино, баници и бюреци, за да могат всички да се чукнат с чашка вино за здраве и берекет. Празникът продължи с народни танци, представени от Школа по народни танци към Детски комплекс в Белоградчик и народно веселие.