По повод традиционни Ден на селото тази вечер от 18:30 часа в местността "Кръста" в китното балканско селище ще се съберат стотици жители и гости на Люти дол, дошли да преоткрият корените си и да си припомнят родовата памет. В празничната програма, ще вземат участие Детска вокална група от с. Дърманци, Женски народен хор от с. Игнатица, Женски народен хор - Люти дол и Ансамбъл "Мездра” с художествен ръководител Мирослав Аспарухов, информира в аванс кметът на селото Станислав Ангелов.

Да бъдеш човек, означава да имаш корени, които те свързват с миналото, с прадедите и ти позволяват да се самоопределиш като нечий наследник. Ние живеем в обществото на другите хора и за всекиго от нас е важно да знае кой е, откъде идва и накъде отива. Само по този начин можем да помислим и за бъдещето си.

Знаейки своя род, човек първо опознава себе си, разбира какви са неговите предопределености, с които е дошъл на света. Това е особено важно днес, когато светът се глобализира и културата се уеднаквява. Ако искаме да се съхраним като нация, трябва да пазим своята уникалност, част от която са езикът и родовите ни корени.

Но именно затова е още по-важно да не забравяме откъде сме тръгнали. Защото както дървото, чиито корени са прекъснати, не дава плод, така и човек, който се е отрекъл от родното, не може да нарече свое нищо друго