Туристите ветерани и техните гости от цялата страна три дни пяха, танцуваха, организираха си походи и се заредиха с приятни емоции от празника. Събитието бе открито с богата музикална програма, лагерен огън и много хора в прохладната лятна вечер. Гост на Празника на малината бе зам.-кметът Радослав Найденов, който поздрави присъстващите.

Вече 27 години Берковица поддържа традицията за Празник на малината. Градът под Ком щедро е дарен от природата със свеж въздух, бистра балканска вода и разбира се аромат на малини.

Берковица се слави като град на туризма и планинарството още от древността, но като начало на организирана излетна проява може да се счита 1879 г., когато Иван Вазов заедно с няколко общественици от града, обичащи природата, организират първия излет в Берковския Балкан и изкачват величествения Ком. От този момент се заражда идеята в града да се създаде туристическо дружество, което да организира и провежда излети, походи до връх Ком, Петрохан, Тодорини кукли, Щърковица, Самарите, Хайдушки водопади и много други.

Източник: berkovitsa.bg