Жизнерадостният празник започна с дегустация на домашни вина. Компетентното жури в състав: Цветанка Малчева, инженер-технолог и дегустатор и Ваня Михайлова, доказан познавач на "напитката на боговете”, опитаха общо 13 вина - 8 червени и 5 бели.

След оспорвана надпревара първо място при червените вина заслужи д-р Лъчезар Христов, който беше обявен за "Цар на червеното вино”. На второ място се нареди Цеца Иванова, а на почетното трето място - Цонка Кръстева.

При белите вина с първа награда отново беше отличен лекар - д-р Владимир Ненов, който бе удостоен със званието "Цар на бялото вино”. Негови подгласници станаха бившият кмет на Роман Пламен Младенов и общинският съветник Драган Капитански. Призьорите получиха специално изработени за случая плакети и корони от лозови пръчки. За второ и трето място от читалището бяха осигурили предметни награди, а всички участници си тръгнаха с грамоти.

Празничната програма продължи с традиционното зарязване на лоза и наричания за здраве. Кметът на общината Валери Ролански поздрави жителите на града с предстоящия празник, като им пожела берекетна реколта.

От своя страна председателят на журито Цветанка Малчева подчерта, че винопроизводителите в града стават все по-добри майстори, а вината им се превръщат в истински еликсири.

Градусът на настроението повдигнаха танцьорите от танцовия състав, които изпълниха ”Северняшки танц”, „Дайчово хоро” и „Тракийски танц”. Накрая секретарят на читалището Доротея Вутова, пременена в народна носия, препоръча на лозарите и винарите да запретват ръкави, защото, както всички знаем: ”Лозето не ще молитва, а мотика!” и им пожела „буйни филизи да растат, лозите богато да плодят и сладко грозде да родят”.