С празничен концерт и заря отбелязаха 2 юни в Люти брод. По традиция на този ден в мездренското село почитат паметта на Христо Ботев и на загиналите за България лютибродчани.

"Днес е важен ден за България, важен ден и за Люти брод, за достойните хора на Люти брод, защото Вие не пропускате година да организирате тези хубави, тези мили тържества, в знак на признателност и поклон пред героизма на нашите предци", каза в словото си кметът на Община Мездра инж. Генади Събков.

"Всяка година към паметниците и лобните места на падналите в бой за свобода тръгва нашият народ за да изрази своята почит. Всяка година с цветя и мълчание народът си спомня за най-свидните чеда, за ония горди синове и дъщери, които паднаха със смъртта на герои", заяви кмета на Люти брод Иван Коцев.

Празничната програма включваше рецитал по стихове, посветени на Ботев и неговата чета, изпълнения на женския народен хор при местното читалище „Колката”, мъжката фолклорна група „Змей Горянин” от Зверино и на танцовия ансамбъл при мездренското читалище „Просвета”.

Възпоменателната проява в Люти брод завърши с тържествена заря.