© сн. БГНЕС

Първият център за инсулти вече е готов и вчера бе открит от Москов и премиера в оставка Бойко Борисов. Центърът е към Клиниката по неврохирургия на болница “Св. Анна” в София.

Другите три центъра ще бъдат изградени в спешната болница “Пирогов” също в столицата и в университетските болници “Св. Георги” в Пловдив и “Св. Марина” във Варна, каза още Петър Москов.

“Когато се установи, че пациентът има мозъчен инсулт, от спешното, което е на 10 метра, се мести в центъра, където се преглежда на модерен скенер, и веднага след това постъпва в катетеризационна зала за интервенционално лечение”, обясни д-р Славчо Близнаков, директор на болницата.

Мозъчно-съдовите заболявания са една от основните причини за смъртност и инвалидизация сред хора в активна възраст, разясни министър Москов. Борбата с инсултите е приоритет на правителството от самото му начало през 2014 г., допълни той.

“Най-доброто е, че хората ще излизат оттук здрави и без травматични увреждания, каквито носят тези операции”, отчете премиерът Бойко Борисов. Болницата се похвали и с реновирана клиника по урология. Тя е една от най-модерните в страната и разполага с три операционни зали.

Източник: 24chasa