Свети апостол Павел (от латинско paulus - малък), с кръщелното име Савел. Апостол Павел не е от кръга на Христовите ученици. Роден в Мала Азия, а е бил фарисей - член на еврейска секта, която преследвала християните.

Преданието разказва, че на път за Дамаск имал необикновено видение, от което загубил зрението си, и чул Божия глас от небето. Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра. Наречен е "апостол на езичниците". Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания. Завършил живота си в Рим на 29 юни 67 г.

У нас Павловден в някои райони се наричан още Павлювден или Паулувден. Чества се като народен празник, отбелязван главно в Източна България за предпазване от огън, пожар, гръм и по-рядко от градушка. Свързва се със стари народни представи за унищожителната сила на огъня. На Павльовден строго се следи да не се работи (не се жъне), да не се пали огън (дори за приготвяне на храна), за да се предпазят реколтата, имотът и домът от огън и пожари

В църковния календар празникът е отбелязван на 29 юни (Ден на свети апостоли Петър и Павел), но народът го приема за самостоятелен и го почита на следващия ден - 30 юни.