В третия век някои християнки от Рим в желанието си напълно да се посветят на Бога, образували девическа обител. Избрали си за ръководителка в духовния живот една стара мъдра жена на име София, известна с високото си благочестие. При София се възпитавала девойка на име Анастасия, която на тригодишна възраст останала без родители. Когато Анастасия станала на 20 години, правела силно впечатление със своята чудна красота. Била кротка, трудолюбива, винаги молитвено и благоговейно настроена. Млади знатни римски граждани я искали за съпруга. Но тя отхвърляла предложенията им. Решила да се посвети изцяло на Бога.

В това време император Деций започнал жестоко да гони християните и дяволът подучил някои от невярващите, враждуващи против християните, да наклеветят Анастасия пред военачалника Пров.

Фанатизирани езичници донесли на римския управител, че в обителта вън от града живее необикновено красива девойка, която вярва в Разпнатия и не уважава боговете. Като чул за красотата на Анастасия, военачалникът незебавно изпратил слугите си да я доведат. Tе хванали Анастасия като вълци овца, сложили на шията й железни вериги и я повлекли към града, където я завели при военачалника. Всички, които видели Анастасия, се удивили от красотата й, смирения й взор и кроткото й лице.

Пров се опитал с благи думи да я склони да се откаже от Християнския бог и да се поклони на езическите богове. Той ѝ обещавал щастлив и богат живот, но девицата била неподкупна.

Военачалникът я попитал какво означава името ѝ Анастасия, а красивата девойка отговорила, че Анастасия означава „възкръснала“.

Думите ѝ разгневили военачалника и той заповядал да бъде разтегната и привързана към четири стълба надолу с лицето; под нея подложили огън със сяра и смола и я мъчили отдолу с огън и зловонен дим, а по гърба я биели безмилостно с тояги. А света Анастасия, страдайки от ударите, задъхвайки се от дима и опалвана от огъня, търпяла. Били я дотогава, докато палачите изнемогнали. След това, като я отвързали от стълбовете и я снели от огъня, я привързали към едно колело и въртейки колелото, счупили всичките й кости и изпокъсали всичките й сухожилия.

Анастасия отправила молитва към Бога и станало чудо: колелото изведнъж се спряло и светата мъченица, отвързана от невидима сила, се оказала напълно здрава и невредима. Всички, които били там, били страшно изумени при вида на това чудо.

А военачалникът не само че не се вразумил, тъй като злобата му го била заслепила, но с още по-голяма свирепост отново започнал да измъчва светицата с други мъчения. Накрая заповядал да отсекат главата ѝ.



Източник: .pravoslavieto.com