Тенденцията се наблюдава от организаторите на международното изложение "Световно образование", което ще се проведе в края на седмицата и ще събере над 80 образователни институции.

Има 6% ръст на кандидатите за Оксфорд, Кембридж, както и за медицинските специалности. За другите университети тенденцията се запазва.

2080 българи са подали заявление за обучение в университети във Великобритания. Относно таксите за обучение след Брекзит стана ясно, че Шотландия е обявила финансиране на студенти от Европейския съюз за 2018-2019 г. Интересът на британските университети към българските студенти се запазва, а се очаква и британското правителството да разреши финансирането на студенти.

Желаещите да учат във Франция ще кандидатстват вече в 10 университета, а не както до сега - в 12. За там българите кандидатстват в специалностите Право и Приложна лингвистика, избират и специализирани инженерни училища.

Забелязва се и засилен интерес към университети в Холандия. Там се отбелязва ръст на българските студенти, като най-предпочитани са специалности по бизнес икономика, туризъм, право.

Източник: news.bg