По думите му това е необходимо, защото доходният критерий трябва да се съобрази с очакваното увеличение на минималната заплата от 460 на 510 лева от 1 януари. Сега прагът е 400 лева, а според министерството трябва да се изравни с минималната заплата.

Ще се търсят и възможности за увеличение и на самите семейни помощи за деца.

В края на август в нито една икономическа дейност няма договорени минимални осигурителни прагове, каза в отговор на въпрос Петков и припомни отказа на работодателите за втора година поред да участват в договарянето. Предстои да се вземе решение дали да има административно завишаване на сегашните нива, или те да бъдат запазени.

Петков възнамерява да постави въпроса за необходимостта от минималните осигурителни прагове на обществена дискусия, за да се претеглят всички "за" и "против", защото е явно, че процесът е блокиран за втора година и не може така да се остави. Според министъра стоят въпросите, ако отпаднат минималните осигурителни доходи, какво става със сектори, в които има сивота, както и доколко съществуването на минималните осигурителни прагове наистина води до изсветляване на икономиката или функцията им е изчерпана.

Над 230 млн. лв. са заделени по линия на оперативната програма "Човешки ресурси" за борба с младежката безработица, съобщи министърът в отговор на въпрос. Парите са за дейностите, насочени към обучение, наставничество на работното място, повишаване на професионалните умения.

Другата насока, в която са фокусирани тези схеми, е активиране на младежите, които нито работят, нито учат. Очаква се около 30 000 младежи да получат работа с помощта на програмата като целта е устойчива заетост.

Източник: bta.bg