Министър Нанков уточни, че прерайонирането се налага, защото в Северозападния район вече живеят по-малко от изискваните по европейските регламенти 800 хиляди души, а до няколко години това ще стане и в Северния централен. Той допълни, че междуведомствена работна група вече е подготвила три варианта за деление, който ще бъдат обсъдени в комисиите в парламента, регионалните и областните съвети за развитие, както и с представители на академичната общност и на неправителствените организации.

Николай Нанков поясни, че вариантите не са крайни или лимитирани само според предложенията, като в хода на дискусиите може да има промени. Той прогнозира, че през тази година до крайно решение няма да се стигне.

Министърът успокои, че не се предвижда промяна на центровете на сегашните райони, техните наименования или обхвата на областите в България, каквито притеснения вече има в някои градове. В заключение Нанков допълни, че промяната е нужна, за да няма проблеми с усвояването на средства от Европа през програмния период 2021-2027 г.

Източник:dnevnik.bg