Над 730 служители на МВР ще бъдат командировани по българското Черноморие през лятото, за да гарантират сигурността на туристите. Това съобщи ресорният министър Румяна Бъчварова след среща с посланици и дипломати на държавите, от които пристигат най-много туристи у нас.

От своя страна Министерството на туризма открива горещ телефон, на който хората ще могат да подават сигнали за нередности, свързани с плажовете. Управляващите очакват интензивен летен сезон и уверяват, че са подготвени за всичко.

Повече полицаи, готовност за специализирани операции, както и съдействие за превод при инцидент с чуждестранен турист, гарантират от МВР за предстоящия летен сезон на Черно море.

Около две трети от командированите служители ще бъдат разположени в южните курорти, а с особено внимание ще се следи Слънчев бряг, обясни пред медиите главният секретар на МВР Георги Костов.

„Основната част са полицаи от „Охранителна полиция“, но имаме и разчет да подсилим, при активен сезон, и с разследващи полицаи, и с оперативни работници, и с други специализирани колеги, от каквито има нужда“, поясни Костов.

За проблеми при посещение на плаж туристите ще могат да се обръщат към Mинистерството на туризма, обясни министър Николина Ангелкова. „Стартираме до месец информационните табели на всеки един от плажове с денонощен телефон, 24 часа, 7 дни в седмицата, за да може при нередности на плажа да бъдем незабавно сигнализирани, за да можем да предприемем съответните мерки“, заяви министърът.

По данни на двете министерства през изминалия зимен сезон броят на чуждестранните туристи се е увеличил с 5% спрямо предишната зима, а нивото на престъпността в курортите Пампорово, Банско и Боровец е спаднало двойно.