Началникът на Районната служба в Мездра - гл. инспектор Васил Иванов посочи, че 94 от пожарите в Мездра са в сухи треви и отпадъци. Затова трябва много да се внимава, да не се пали около гори, стърнища, ливади и въобще да не се пали огън. Последният пример е от вчера в село Типченица, където при неправилно палене на сухи листа, огънят е обхванал съседна необитаема къща, допълни Иванов.

Във връзка с настъпващия отоплителен сезон гл. инспектор, подчерта, че най-пожароопасните детайли в отоплителните системи са комините и напомнят, че месец октомври е времето за почистване на коминните тела на жилищата.

„Затова апелирам да се изчистят добре комините на всички жилищни сгради и блоковете. При нас проблемът е, че в даден жилищен блок на един етаж има печки на твърдо гориво, друг е на газ и единият казва „Няма да го чистя” и това ни създава много проблеми”.

Той допълни, че само за миналата година в Мездра е имало 28 пожара в комините, като 3-4 от тях са довели до запалване на самите къщи.

Освен комините, гл инспектор Иванов поясни, че опасност от пожари могат да предизвикат и неизправни ел.уреди. По този повод той призова хората да проверяват изправността на ел.инсталациите, на самите уреди и да се обезопасят.

Иванов припомни, че миналата година пожари, възникнали от ел.уреди, са взели две жертви, и призова да не се оставят без наблюдение включени отоплителни електронагревателни уреди, както и малки деца и възрастни хора.

Междувременно стана ясно, че на 20 октомври екип от огнеборци от Регионална дирекция – Враца, участваха в турнира заКупата на Българската федерация за пожароприложен спорт, който се проведе в град Кърджали.Екипът, воден от гл. инспектор Васил Иванов, зае шесто място.

Според регламента, в него участват отборите, заели от първо до десето място в комплексното класиране в 50-ия юбилеен Републикански преглед по ППС– Пловдив 2022 - Академия на МВР и на Регионалните дирекции в Бургас, Варна, Враца Добрич, Кърджали, Плевен, Пловдив, София град и Стара Загора.