Пожар горя вчера около 16:30 часа в местност край мездренското село Върбешница. Огънят е лумнал в сухи треви в непосредствена близост до селото. Имало е опасност за намиращата се наблизо селскостопанска постройка, но пожарът бързо е овладян от огнеборците от пожарната в Мездра. Няма нанесени материални щети. Причините за възникването на пожара се изясняват.

През първото полугодие на тази година Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението” е реагирала на 49 сигнала за произшествия, показва анализът за дейността на службата. За сравнение: през миналата година те са били 82, през 2014-та - 64, през 2013-та - 72, а през 2012-та - 133. Управлението в Роман се е отзовало на 10 сигнала от началото на тази година.

Ликвидирани са 36 пожара, от които 10 с нанесени материални щети. Възникналите пожари през м. г. са били 74, през 2014-та - 55, през 2013-та – 61, а през 2012-та – 116.

От анализа става ясно, че през тази година се наблюдава намаляване на броя на пожарите. Сред най-честите причини за възникването им са самозапалване, небрежност при боравене с открит огън и късо съединение.

Във връзка с жътвената кампания, която е в разгара си, от пожарната съветват при прибирането на реколтата да се работи с технически изправни и пожарообезопасени машини и да се използва само земеделска техника, която е допусната до участие в кампанията от органите за пожарна безопасност.

Забранява се изгарянето на стърнища и слама, суха трева по слогове, крайпътни ивици и други площи.

При възникване на пожар трябва да се подаде сигнал на тел.112 или в най-близкото кметство и да се организира гасене с подръчни средства: клони, лопати и др.

Лица, които не изпълняват правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи, носят административно наказателна отговорност по Закона за МВР, предупреждават от Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението” в Мездра