На 22 юни 1941г. хитлеристка Германия напада СССР. Въодушевени от бързите и лесни победи в централна, северна, западна и южна Европа, немските армии се насочват към Русия. На източния фронт съсредоточават 70% от въоръжените си сили и планът им за бърза война е на път да се осъществи. До есента на 1941 г. са в подстъпите към Москва, а Ленинград е обсаден. Първото значимо поражение на Германия е контранастъплението на СССР през зимата на 1941-1942г. под Москва. От тогава до 9 май 1945г. изминават тежки дни и години на невероятен човешки героизъм, храброст и саможертва

В крайна сметка страните от антихитлеристката коалиция - СССР, САЩ, Великобритания и др., побеждават. Решаваща, безусловна и определяща за тази победа е ролята на Съветската армия, на народите от СССР. Изпитали в най-голяма степен болките и ужасите от войната, те и днес се отнасят с най-голямо уважение и преклонение към своите предци. И това не е само държавна политика на страните от бившия Съветски съюз, честващи Деня на победата като официален празник. Безсмъртните полкове, които шестват по улиците на хиляди градове в Европа на 9 май, съставени от признателните потомци на участниците във войната, са доказателство, че нищо не е забравено, че никой не е забравен. Стотици са филмите, които документално или творчески отразяват различни аспекти от хода на войната. Много от тях са реалистични, впечатляващи и трогващи до сълзи. Но всички те представляват само части от един огромен пъзел. Пъзел на световна смърт, разруха и мъка.

Няма човешко въображение, няма компютърна технология, която да е в състояние да опише и представи такава световна катастрофа.Най-жалкото е, че този катаклизъм не е предизвикан от непреодолими природни бедствия или космически въздействия, а е резултат от безумни действия на човешки същества.

Затова днес, в 2017 г., в XXI век трябва да учим и помним уроците на историята и да знаем, че човешкият живот е най-висшата ценност. Да бъдем добри и толерантни един към друг не е просто въпрос на добро възпитание, а начин на живот.

Пет са държавите в Европа (освен Германия), които са губещи във Втората световна война - Италия, Румъния, Унгария, Финландия и България. Българският народ успява да измие срама от действията на своите управници. В края на войната (от 17 септември 1944 г.) нашата армия с включването си в състава на 3-ти Украински фронт от Червената армия, има решаващ принос за победата над хитлеристка Германия. Даваме хиляди свидни жертви, но успяваме да запазим територията на страната си.

Днес, на 9 май, Oбединена Европа чества Деня на Европа. Честваме и ние, българите. Но никой не трябва да забравя, че ако не беше капитулацията на Германия на 9 май 1945 г., днес нямаше да можем да говорим нито за демокрация, нито за Европейски съюз.

Да знаем истината за войната, да сме благодарни и признателни към паметта на хората, армиите и държавите, извоювали победата, не е просто въпрос на обща култура и човешки морал, а въпрос на живот и смърт.

От нас, хората, зависи бъдещето на човечеството и планетата.

Честит Ден на победата! Честит Ден на Европа!

инж. Генади Събков , Кмет на Община Мездра