"В момента не достигат дните, за да има достатъчно ваканции. През ноември могат да се дадат няколко почивни дни на учениците", поясни той.

По думите му целта е да се удължи с две седмици учебната година за учениците от 1 до 6 клас, които да бъдат използвани за допълнителни упражнения, проектни занимания, нестандартни начини на обучение.

"България е с най-късата учебна година за тази възраст в Европа", допълни Денков.

Във връзка с предстоящите матури, образователният министър заяви, че организацията е много по-сложна и ще се проведат три пъти повече изпити. Правело се обаче всичко възможно да няма проблеми.

"Има няколко основни разлики, освен повишението на минималния брой точки от 23 на 30, което не би трябвало да промени броя на отличниците, но може да промени тройкаджиите. В професионалните гимназии ще се държи и втори изпит за получаване на квалификация", заяви акад. Денков.

"Ще има повече отворени въпроси, защото позволяват собствена мисъл от учениците", подчерта Денков.

Според него все повече насоката ще бъде към знания и умения, които да стимулират самостоятелно мислене.

"Освен двете задължителни матури, има и два допълнителни изпита по избор. Те могат да бъдат избрани според собствените интереси на учениците и начина на кандидатстване във ВУЗ", добави още министърът.

По въпроса за промяна в учебното съдържание, акад. Николай Денков смята, че тя трябва да върви успоредно с промяната в учебните програми.

"Нужно е да има последователност и спазване на установени етапи", отбеляза той.
"За промяната не разчитаме само на анкета от ученици, има такава и сред учители, има и професионален преглед на нагласите на родителите, мнението им е важно", каза още министър Денков.

Относно проблемите на училищата в настоящата кризисна ситуация с високи цени на горива, сметки, заплати на учители, министърът заяви, че проверките показват, че 12,3% за повишаване на заплатите ще се получат навсякъде.

"На много малко места има училища, които не могат да осигурят тези средства. Проблемът е предимно в детските градини и центрове за личностно развитие. Повишихме разходите за транспортни услуги два пъти през последните шест месеца", допълни той.