Кметовете на Макреш Иван Каменов и на Брегово, Милчо Лалов споделиха с екипа на ОИЦ.Видин необходимостта от повече подкрепа на Северозападния район с оглед динамизиране на икономическото му развитие. Те посочиха, че трябва да се дават повече точки при оценка на проектите от Северозападния район, тъй като даваните сега точки по ПРСР са недостатъчни с оглед на малкия брой население в селищата, което от своя страна носи намаляване на броя точки при окончателната оценка.

В Макреш смятат, че даването на повече точки по ПРСР, за инфраструктурните проекти, ще позволи увеличаването на проектната активност на общината през 2017 г. с ремонт на улици и площади. Кметът Иван Каменов заяви още, че местната власт с подкрепата на Европейските фондове ще търси възможности за ремонт на читалището в Макреш, сградата на бившето АПК (която да се използва за нова административна сграда на общинската администрация), както и за отводняване на селото.

В Брегово също ще заложат на инфраструктурата, с интервениране в градската среда, заяви кметът инж. Милчо Лалов. Специален акцент в проектната активност на местната влест през 2017 г. ще е работата в социалната сфера. С финансиране от Европейските структурни и инвестиционни фондове в България община Брегово иска да продължи работата на социалния патронаж, както и да се построят нови жилища от преходен тип, защитени жилища и ЦНСТ, за да се реши въпроса, породен от деинституционализацията в общината (закриването на старите социални домове и необходимостта от намирането на нов дом на обитателите им).

Приоритетно активна социална политика с подкрепата на Европейските фондове ще развиват и в Ружинци. Кметът Александър Александров сподели, че досега в тази област не е направено нищо от предходното управление и затова освен средства за социален патронаж, местната власт ще търси цялостната подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Общината иска да работи и в сферата на социалното предприемачество, за да спомогне за намаляването на голямата безработица там и задържането на младите и квалифицираните кадри.