За MediaNews възрастна жена, от чиято къща в района на старата баня не е останало нищо, сподели нестихващата си болка за две погубени деца. Тя е загубила в наводнението родителите си и на всеки 1 май пали с тъга още две свещички. Едната е в памет на девет месечното бебе на сестра си, другата за съседско момченце, което на път за детска градина, всеки ден й казвало с усмивка „добро утро”.

”Сестра ме беше омъжена в далечен град, дойде на гости с бебенцето си и си отиде без него и със скръбта за цял живот. Момченцето на съседите / беше 5-6-годишно/ го намериха голичко в клоните на едно повалено дърво”- разказва жената. Тя не плаче, очите й отдавна са пресъхнали от тъгата, която е станала част от нея. Утре тя ще занесе шарени яйца на гробовете на родителите си, ще запали в църквата свещи в памет на загиналите деца и ще сложи цветя пред паметника на жертвите от наводнението.

Паметникът, напомнящ за бедствието беше открит през септември, миналата година благодарение на Инициативен комитет „Памет за Враца” начело с проф. Ангел Кунов и много дарители. Той е поставен на Червения площад в близост до Природозащитен център „Натура“. Върху огромната, над 9 тона скала, извадена от река Лева е издълбан кръст. Паметният знак е част от историята на града и послание жертвите да не бъдат забравени, а трагедията никога да не се повтори. Утре, на 1 май и жителите на село Згориград ще отрупат с цветя плочата в памет на жертвите на наводнението в двора на църквата „Света Троица”. Ще сведат глави и ще се помолят Бога за упокой на душите на близките си, чийто живот е погубила жестоката стихия.