В стремежа си да привлече повече туристи екипът на комплекса реализира разнообразни инициативи. Сред тях са Дионисиеви празници, организирани по случай Трифон Зарезан и Фестивал на средновековните традиции, бит и култура, който се провежда от две години в рамките на празниците на културата "Мездра-май”.

Ежемесечно "Калето” е домакин на културни прояви - изложби, пленери, литературни четения, концерти. Последната такава проява бе концертът на световноизвестния цигулар, диригент и композитор Мартин Пантелеев, който премина при огромен интерес от страна на почитателите на класическата музика.

Сред туристическите атракции на "Калето” са реплики на средновековните обсадни машини катапулт, таран, оксибел и требушет, средновековното съоръжение "Стълб на позора” и декоративно езеро със златни рибки и водни лилии. Наскоро пък за любителите на екстремни изживявания бе изграден алпийски "тролей” над река Искър.

В комплекса са оформени четири експозиционни зали - една постоянна, археологическа изложба "От Праисторията до Средновековието”, експозиция "Историческо оръжие и милитария” и Етнографска изложба "Ехо от миналото на българката”.

Показателен за интереса към "Калето” е фактът, че то вече е предпочитано място за изнесени сватбени ритуали на открито. Само от началото на годината 5 млади семейства са сключили граждански брак в подножието на античната и средновековна крепост.

От две години комплексът е включен в 100-те Национални туристически обекта.