”Коефициентът на смъртност е 26 при предишните вълни достигна 35”, каза още той. По думите му леталитетът сега е 3,5%, като като максимумът му през тази вълна е бил 5,5%, а при предишните вълни този процент е достигнал почти 10. Той обясни, че това е благодарение на добрата работа на медиците.

Здравният министър обясни още, че сега има много повече заразени, а в същото време починалите са по-малко. „Броят на заразените е с 30% повече в сравнение с предишните вълни, но броят на хоспитализираните е с 25% по-малко”, каза още министърът. Според него това означава, че работи по-добре извънболничната помощ и че COVID зоните работят. По думите му Спешна помощ работи без хаос и ако има проблеми с недостиг на места, преглед и т.н., са по-скоро единични случаи. Кацаров посочи още, че 15% от хоспитализираните с COVID-19 у нас умират през последната година. Затова призива ми към хората е да се ваксинират.

Ако нямаше избори, нямаше да са други мерките, увери Кацаров. Според него в този случай са щели да са други критиките. Той отново обясни, че към момента у нас не се налагат допълнителни мерки или локдаун. „Мерките, които приложихме за тестване и ваксинация работят. Това се вижда не само, защото намаля нарастването на случаите, но и заради това че хората спазват изискванията за сертификат не заради контрола. Това е най-големия ни успех – правят го не заради контрола, а заради това, че разбраха, че това е начина да се справим”, изтъкна министърът. По думите му това са най-адекватните мерки, защото според него зеленият сертификат не ограничава, а дава свобода. 250 000 първи дози ваксини срещу COVID-19 са поставени през последните 2 седмици, отчете министърът.

Кацаров обясни още, че от понеделник здравните власти са създали правила и условия учениците да се върнат в клас в безопасна среда. „Ролята на МЗ е да определи правилата и условията, при които учениците да могат да учат присъствено в безопасна среда. Тя ще е такава ако тези, които учат не са заразени. Когато тези условия са осигурени е безопасна средата, като по този начин се предпазва разрастване на епидемията”, обясни министърът. Той е категоричен, че с връщането на децата се решава проблем, не се отваря по отношение на епидемията. По думите му е нормално хората да се притесняват и да имат много въпроси по отношение на връщането на децата в клас.

Източник: monitor.bg