Гостите бяха посрещнати от Огнян Ценков, кмет на Община Видин. По време на разговора, унгарският посланик, която за първи път посещава града, изрази отличните си впечатления от Видин като град, който фокусира вниманието със своето благоприятно географско разположение, с новите възможности за развитие като транспортен център след влизането в експлоатация на Дунав мост 2 и с добрите условия за бизнес инвестиции.

Кметът Ценков запозна унгарския дипломат с основните приоритети за развитие на Общината - финансово стабилизиране, подобряване на жизнената среда, привличане на инвестиции, разкриване на нови работни места, обновяване и модернизиране на училища, паметници на културата и развитие на туризма. По време на разговорите са обсъдени и темите за българското европредседателство, изпълнението от страна на България на основните приоритети. Нейно превъзходителство Текла Харангозо заяви своята позиция за скорошното присъединяване на България и Румъния в Еврозоната и Шенегнското пространство.

По традииця след срещата домакини и гости се отправиха за тържествената церемония пред паметната плоча на унгарския революционер Лайош Кошут в града. Тя започна с изпълнение на националните химни на България и Унгария от Градския духов оркестър.

В словото си Ценков отбеляза: „Лайош Кошут е сред най-ярките личности на своето време. Той отстоява сърцато правото на своите сънародници за по-добър, справедлив и щастлив живот. Става известен със своето силно политическо и публицистично слово. Настоява за въвеждането на конституция, създаване на независимо унгарско правителство, установяване на граждански свободи. Кошут става министър в първото унгарско правителство, а на 2 май 1849 г. е избран за президент на Унгария.”

Кметът подчерта, че Унгарската революция дава пример за това как една държава може да се бори за своята независимост и демократично управление. „Видин се гордее, че в онези смутни времена е приютил една видна личност като Лайош Кошут, оставил ярки следи в българската история. Нека днес отдадем отново своята почит към унгарския революционер и се преклоним пред великото му дело” – завърши словото си кметът на общината.

Нейно Превъзходителство Текла Харангозо се обърна с приветствие към видинчани, в което посочи, че взаимоотношенията между унгарския и българския народ имат дълбоки корени и ще продължат да се развиват и занапред. Тя изрази благодарността си за уважението на видинските граждани към паметта на техния велик сънародник.

Посланикът и кметът на Видин поднесоха венци пред паметната плоча на Лайош Кошут, след което гостите разгледаха къщата, в която е пребивавал унгарският революционер. Те бяха посрещнати от Сашка Николова, която живее в дома и е потомка на хората, приютили някога Лайош Кошут.

След срещата за гостите бе организирана туристическа обиколка и посещение на средновековната крепост „Баба Вида“, Крайдунавския парк и Епиграфският център, спечелил престижната награда, първо място в категория „Сгради паметници на културата, музеи и храмове“.