Друга тема, която бе обсъдена е развитието на културно-историческия туризъм. Йон Гъля изказа благодарност за полаганите грижи от страна на Община Видин за паметника на загиналите в Руско-турската Освободителна война румънски войници и офицери в село Иново. Пространството около него се поддържа и облагородява постоянно. Видинският кмет отправи лична покана към посланика да присъства на тържествената церемония за Националния празник на България 3 март, която по традиция започва именно от Иново.

Обсъдено беше също икономическото развитие на двата трансгранични региона, задълбочаване на сътрудничеството между общините Видин и Калафат във всички сфери, както и установяването на приятелски контакти между нашия град и други румънски центрове. Стана ясно, че ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“ е поканен и ще участва в началото на месец юли, тази година в международен фолклорен фестивал в град Тимишоара.

Д-р Ценков коментира с румънския посланик възможността за споразумение между медицинските университети в София и Крайова, за да може да се помогне с кадри на видинската болница „Св. Петка“, както и да се организира обучение за парамедици.

Негово превъзходителство изрази задоволството си от топлото посрещане и пожела на видинския кмет и общинското ръководство успешно управление на Общината през следващите четири години.