© Община Видин

Нейно Превъзходителство и делегацията от турското посолство бяха посрещнати от заместник-кмета на Община Видин Борислава Борисова. „Радвам се, че се отзовахте на поканата и избрахте този хубав за Вашия народ празник, за да посетите Видин. Желанието на нашия кмет е да Ви покажем забележителностите на старопрестолния ни град, който се гордее със своята древна история и богато културно наследство. Убедена съм, че тази визита ще постави основите на едно дългосрочно сътрудничество и приятелство“ - каза Борисова.

Програмата предвиждаше опознавателна обиколка на града, организирана със съдействието на Регионалния исторически музей, а гид беше историкът Калин Виденов. Началната точка бе Стамбол капия, като след това гостите имаха възможност да разгледат част от кв. „Калето“, да видят митрополитския комплекс и мавзолея на екзарх Антим I, джамията на Осман Пазвантоглу, бившата турска поща, Синагогата, да се разходят в Крайдунавския парк и да посетят средновековната крепост „Баба Вида“.

По време на обиколката бе обърнато внимание на факта, че както в миналото, така и днес, във Видин съжителстват в разбирателство хора, които изповядват различни религии. Затова мястото, където се намират в непосредствена близост православните църкви, джамията и бившият еврейски храм, се нарича „триъгълник на толерантността“.

Айлин Секизкьок бе впечатлена от видяното, от интересната беседа за забележителностите на Видин и благодари за прекрасната разходка.

В разговор с посланика, Борислава Борисова отбеляза, че заради своето стратегическо местоположение, културно-историческо наследство и природни дадености, нашият град има потенциал да се развива. Тя изрази очакванията на общинското ръководство, че с изграждането на новия скоростен път до София, Видин ще привлича повече големи инвеститори, икономиката ще се оживи, ще се отворят нови перспективи за развитие и в сферата на туризма.

Вечерята ифтар се състоя в джамията на Осман Пазвантоглу. Гостите бяха посрещнати от районния мюфтия Неджати Али. На празника присъстваха Н. Пр. Айлин Секизкьок и делегацията от посолството, заместник-кметовете на Община Видин Цветомира Илиева, Борислава Борисова и Светослав Скорчев, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, духовни лица и представители на различни институции и организации.

От името на общинското ръководство Борислава Борисова благодари на районния мюфтия за любезното домакинство. В началото на тържеството тя подари на Нейно Превъзходителство картина, изобразяваща символа на Видин – крепостта „Баба Вида“. И подчерта, че както турският, така и българският народ уважава своите религиозни празници и традиции. „Нека предадем това на своите деца и бъдем толерантни към вярата и обичаите на всеки един народ“ – заяви тя и пожела здраве, благополучие и да има мир в целия свят.