Както стана известно, на 31 август, в северозападната част на частен имот в Мездра, при изкореняване на старо дърво, под коренището му се показал капак на керамичен съд, пълен с монети. Пет дни по-късно, на 5 септември, в Регионалния исторически музей във Враца са предадени 184 монети от колективната находка, както и фрагменти от керамичния съд. в който са открити. След това са предадени още 3 монети, с което броят им става 187.

Това е петата поред колективна находка на територията на Мездра, което я превръща в Римския "Уолстрийт" в началото на новата ера.

Археологът Георги Ганецовски обясни, че след първичната обработка, направена от Йоана Нанкова, находката се състои главно от римски сребърни денари и антониниани, датиращи от средата на от I-ви до края на III-ти век след Христа. Монетите са с различен номинал и съдържание на сребро.

Специалистът поясни, че монетите не са били събрани случайно и са били в обращение близо два века. Това се обяснява от факта, че много от тях са със сериозна обменна циркулация, а други са със запазени релефни изображения. Това е поредното доказателство, че крепостта "Калето" в Мездра е била важен търговско-обменен център в границите на Римската империя на главния Северен римски път, като съществуването на урбанизирано селище, прилежащо към крепостта.

Този 200-годишен период на събиране обхваща времето от император Нерон (54-68 г.), до управлението на династията на Северите, след което нашествията на готите предизвикват дълбоки външни и вътрешни кризи в Римската империя. Този двувековен период обяснява и наличието на монети от почти всички императори - Галба (68-69 г.), Веспасиан, Тит (79-81 г.), Домициан (81-96 г.), Нерва (96-98 г.), Траян (98-117 г.), Марк Аврелий (161-180 г.), Диометиан, Септимий Север (193-211 г.), Клодий Албий, Каракала и Александър Север (222-235).

Директорът на музея подчерта, че с особена голяма стойност е монета от времето на Септимий Север, сечена в Сирия, на която е изобразен полумесец, както и монета от времето на Клодий Албий. Любопитен факт е обаче, че някои от монетите са с изображение на жени. Такава е монетата с Юлия Домна.

Според археолога, като цяло стойността на находката е огромна не само като културно-историческа, но и като съвременно номинално измерение. Но това предстои да бъде проучено подробно и тогава да се правят оценки.

Ганецовски заяви, че по предварителни данни, находката наброява най-малко 1000 монети, но е предадена само 1/5 част, а останалите се издирват от органите на реда. Според него, има някакви резултати от провежданите издирвания, но засега от полицията не съобщават подробности и продължават да работят по случая.

Инспекторът от Главна дирекция за опазване на културното наследство, Пламен Иванов, допълни, че съгласно законовите разпоредби, на собствениците на имота се полага овъзмездяване, но при определени условия. На този етап обаче е спазена само една от процедурите - предадени са в срок откритите монети, но по-голямата част от тях липсва.