Ето кои са и популярните "зимни" имена по нашите географски ширини:

Снежана - То е много често срещано при източните славяни, и е най-разпространено в България. Снежка и Снежанка са също популярни варианти, които будят асоциации с нежността и красотата на снежинките.

Николай - Връзката на името Николай със зимата не е така очевидна. В превод от древногръцки то означава „победител на народите“, но тъй като християните почитат Св. Николай Чудотворец в началото на зимата – на 6 декември, се смята, че неговото име е един от символите на сезона. Според легендата Св. Николай помогнал на бедно семейство с три дъщери, които не можели да се омъжат, защото нямали зестра, и щели да бъдат продадени. Светецът подхвърлил три кесии с жълтици в дома през комина, където се сушали чорапите, и това предание поставило началото на традицията с пълния с подаръци коледен чорап.

Бела - Още едно древнославянско име, което можем да причислим към зимните със значение на бяла, чиста и светла жена. То има богата история. За първи път се среща още в IX век при южните славяни, а после и при поляците и сърбите. У нас това име се чува като умалително от Белослава, Белоснежа, Белица.

Албена - Някои превеждат името от латински – „бяла, чиста“, други – от древноегипетската дума, която свързваме с „червена“. Това име се е появило първо на Апенините, но бързо се е разпространило в източна Европа и е често срещано и у нас, и в Чехия, Полша, Унгария и Русия.