Празничната програма започна с отбелязване на патронния празник на гимназията. Кметът на Враца приветства учениците, като им пожела никога да не спират да се развиват и да не забравят своето училище. „Скъпи деца, като възпитаници на едно от най-старите училища в страната, вие имате голяма отговорност - трябва да сте пример за подражание не само в гимназията, но и извън нея. Бъдете здрави и никога не се отказвайте от поставените си цели“, заяви Каменов.

На празничния за СУ "Христо Ботев" ден присъстваха още народни представители, председателят на Общинския съвет Румен Антов, заместник-кметът Мария Попова, директорът на учебното заведение Виктор Кръстев, представители на настоятелството, бивши и настоящи учители и ученици.

Строителството на спортната зала, ще се реализира по проект "Реконструкция, ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на образователни институции“ по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Средствата, които ще бъдат инвестирани, са в размер на 1 815 180 лв.

Спортната зала ще разполага с две игрища - за официални срещи и помощно игрище. Капацитетът на трибуните е за 346 зрители, от които 326 седящите места, 4 за лица в неравностойно положение и 20 за правостоящи.