Разширена е системата за видеонаблюдение в Мездра
Разширена е системата за видеонаблюдение в Мездра

На 29-ти юни, тази година, мездренинът М. К. около 10.30 часа отишъл да пие кафе на барчето пред жп гарата в града. След час станал от масата, влязъл в чакалнята на жп гарата, за да си пусне тото. Започнал да попълва фиша и се сетил, че е забравил на масата парите и телефона. Телефонът бил в калъф тип „тефтер” с прегради, в една от които бил поставил 900 лева в различни банкноти. По същото време около обяд на съседна маса седнали подсъдимата П. А. и Н. Ц., с когото живеела на съпружески начала.

Жената видяла, че на отсрещната маса мъж си забравил телефона. Станала, бързо го взела и го подала на Н. Ц Междувременно на масата им седнали двама техни познати. П. А. ловко взела телефона от мъжа си, поискала му ключа от автомобила им, паркиран наблизо. Тя оставила телефона в жабката на колата и се върнала за минути. Върнал се и разтревоженият мъж да търси забравеният си телефон. Питал клиентите, но никой не бил виждал нищо подозрително.

Подсъдимата и Н. Ц. си тръгнали с автомобила, без да пият кафе с приятелите си, извинявайки им се, че имат някаква спешна работа. Завили към магазина за плод и зеленчук към читалището и спрели. Жената извадила телефона от калъфа-портфейл, взела парите, а калъфа с личните документи оставила на оградата пред една къща наблизо. Стопанката на къщата ги намерила, видяла адреса в личната карта и ги занесла в дома на собственикът им, който вече се бил оплакал в полицията. Служителите на реда бързо открили мъжът с който П. А. била в кафето. Той бил категоричен, че не е вземал никакъв телефон.

Разследващите полицаи проверили камерите на община Мездра и екшънът с П. А. в главната женска роля, бил документиран перфектно, проследявайки всяко нейно действие. Подсъдимата, признала че взела телефона, но отрекла в калъфа да е имало пари. Въпреки тежкото й финансово и социално състояние, съдът я наказал, макар да намалил законосъобразно присъдата. Мотивите на съда били, че постановления и тълкувателни решения на Висшия съдебен съвет по наказателни дела гласят: „Вземането на забравена вещ в превозно транспортно средство, в чакалня или друго обществено заведение с намерение да бъде присвоена е кражба“.