След оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия, вчера вечерта служители на Териториална дирекция "Национална сигурност" - Враца и служители на Областната дирекция на МВР са извършили претърсване в цех за обработка на каменни изделия в мездренското село Дърманци. В обособено помещение са открити и иззети общо 217 000 къса цигари без български акцизен бандерол. По случая за срок до 24 часа е задържан 45-годишният мездренин Драгомир К., който стопанисва въпросното помещение. Уведомена е Районна прокуратура - Мездра и е образувано бързо полицейско производство.

В рамките на операцията е извършено претърсване и в гаражна клетка към жилищна сграда във Враца, ползвана от 49-годишния Д. Д., криминално проявен и осъждан за престъпление по чл. 197 от Наказателния кодекс. Намерени и иззети са общо 30 000 къса цигари без български акцизен бандерол. За случая е уведомена Районна прокуратура - Враца. Образувано е бързо полицейско производство. Д. Д. също е задържан за срок до 24 часа.

Работата по изясняване и доказване престъпната дейност на двете лица продължава.

Днес служители от сектор "Противодействие на икономическата престъпност” при Областната дирекция на МВР са провели на територията на гр. Враца специализирана операция, с цел пресичане, разкриване и документиране на престъпленията, свързани със съхранението и разпространението на акцизни стоки без български акцизен бандерол.

При извършенa проверка в багажното отделение на лек автомобил “Мерцедес", управляван от 39-годишния врачанин Асен А., криминално проявен и осъждан по чл. 234 от Наказателния кодекс, са открити 9 найлонови плика, съдържащи ситно нарязан тютюн без български акцизен бандерол, с общо тегло 6.050 кг.

При последваща проверка в търговски обект на улица "Драган Цанков” (Складова база на ОКС), стопанисван от същото лице, са намерени допълнително 2 кг ситно нарязан тютюн и 1 000 къса цигари без български акцизен бандерол. Контрабандната стока е иззета, по случая е образувано досъдебно производство.

В хода на досъдебното производство е извършен оглед, претърсване и изземване в избено помещение в частен дом във Враца, стопанисвано от Асен А., в което са открити и иззети общо 158.750 кг ситно нарязан тютюн в чували и малки разфасовки, празни прозрачни найлонови пликове, приготвени за пълнене, два кантара и везна.

В хода на операцията са иззети общо 166.800 кг ситно нарязан тютюн и 1 000 къса цигари без български акцизен бандерол.

Асен А. е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.