Десетима полицаи от участъка в селото се грижат за сигурността на жителите от общо 15 села и един град. Обслужваната от тях територия включва и пределите на античния град в землището на Арчар. Към момента иманярските посегателства са силно ограничени, отчете старши инспектор Цолов. Той подчерта, че действията на служителите на реда нямат кампаниен характер, а са целенасочени и постоянни и увери археолозите, че ежедневните полицейски проверки ще продължават.
От началото на годината униформените провеждат поредица от специализирани операции и ежедневни проверки. Община Димово е осигурила охрана през светлата част на денонощието, през нощта територията на обекта е включена в обходите на полицейските автопатрули.

„Комуникацията между археолозите от екипа и полицаите е постоянна”, подчерта доц. д-р Димитров. Постигнато е нужното взаимодействие между служителите на реда, археолозите и представителите на местната власт, констатираха единодушно участниците в срещата.

От началото на годината в РУ - Видин е образувано едно досъдебно производство по чл. 277 а, ал. 3 от Наказателния кодекс срещу 47-годишна от село Арчар. Жената била задържана на 23 март да извършва разкопки с кирка в местността „Турската махала” – в зоната на Рациария.