От началото на януари до края на юни са разкрити 75 измами и са установени 89 извършители. За първото шестмесечие на 2014-а те са били 44 измами и 53 извършители. Полицията отчита като положителна тенденция факта, че все по-често жертвите на телефонни измами търсят помощ в полицията. От началото на годината до момента са проведени 5 по-мащабни полицейски операции с участието на ГД "Национална полиция" в координация с областни дирекции на МВР по противодействие на телефонните измами. При тях са задържани и конкретни извършители. Всяка седмица се е задържат и изпълняващи ролята на куриери в схемата. В част от случаите парите и ценностите биват намерени и върнати на жертвите.

От МВР съветват:

Не давайте пари на непознати хора под какъвто и да е предлог!
Не се доверявайте на непознати и не предоставяйте лични данни по телефона.
Запазете самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда. Опитайте да се свържете с него, включително и с помощта на Ваш съсед или познат.
Ако получите обаждане от човек, който се представя за Ваш близък, задайте му въпрос, с отговор, който не би трябвало да е известен на непознати лица - например рождена дата, населено място и т.н.

В случай, че получите такова телефонно обаждане и спрямо Вас се направи опит за извършване на телефонна измама, незабавно подайте сигнал на телефон 112. Често след своевременно подаден сигнал за телефонна измама, полицията успява много бързо да задържи извършителите.
Желателно е по-младите хора да разговарят и да предупреждават по-възрастните си родители и близки за престъпните схеми на телефонни измами, на които случайно може да станат жертва.

Не отговаряйте на текстови съобщения със съдържание "Честито, печелиш 5000 $, обади ми се спешно", "Спешно обади се" и други с аналогичен текст, изпратени от непознати номера от чужди държави. Ако близък човек иска да се свърже с Вас, той/тя или ще си напише името, или направо ще звънне. Ако все пак имате близки в чужбина и се притеснявате за тях, свържете се на известните Ви телефонни номера.