Като приоритетна задача новото ръководство на МВР извежда възстановяването на връзката между районните инспектори и гражданите. По заповед на министъра информационни писма с името и координатите на районния инспектор, отговарящ за съответната територия, контактите на дежурните части на районните управления и областните дирекции, както и на дирекциите „Инспекторат“ и „Вътрешна сигурност“ в МВР, трябва да достигнат до всеки вход на жилищна сграда в градовете, селата и вилните зони.

Срокът за разпространението им е една седмица - до 13 февруари. Освен възможност на всеки гражданин за връзка с компетентните полицейски служители, мярката цели и повишаване на самоконтрола на служителите на МВР, уточниха от полицейската дирекция в Монтана.

Местните от ромския квартал "Кошарник“ в Монтана твърдят, че главно се краде в запустелите къщи. От началото на годината досега са регистрирани 21 престъпления. 5 от тях са за управление на алкохол над 1,2 промила, 2 за управление на МПС след отнемане на шофьорска книжка по съдебен ред, управление на МПС с чужди контролни знаци, съжителстване на съпружески начала с лице под 16 години, нанасяне на среда телесна повреда, притежение на акцизни стоки без бандерол, 4 кражби, две кражби и унищожаване на чуждо имущество. През 2016 г. на територията на квартала са регистрирани 11 извършители на престъпления.

Двама полицаи Тихомир Янчев и Диян Йорданов дежурят в квартала. Те разнесоха писмата с телефоните и на ОД на МВР на ръка на живеещите в къщи. Заради непрекъснатото засилено полицейско присъствие посегателствата на частно имущество са намалели.

От непрекъснати ромски набези се оплаква 70-годишният бай Дамян, който има вила в село Септемврийци. Домът е нападат 4-5 пъти, а последния път му задигнали бойлера. Препатилият стопанин обяснява, че имената на апашите се знаят, но само веднъж един от тях отнесъл 6 месеца затвор. Бай Дамян познава младшия инспектор Венелин Цветанов и го търси за съдействие. Препоръчва му да обикаля повече района за респект. С жалбите си стигнал и до шефа на ломската полиция Владимир Владимиров. Него заплашил, че ще прокара ток по оградата си, та да спре най-после крадците.

"Защо съм длъжен да давам аз с моята малка пенсия на крадците роми?“, възмущава се пенсионерът.