Областният управител Георги Митов отправи приветствие към присъстващите и запозна участниците с решението на Централната избирателна комисия от 2 февруари, от което става ясно, че съставът на РИК – Враца наброява 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар.

Уточнено бе, че разпределението им по квоти е съответно: за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове; за коалиция „Продължаваме промяната“ – 3 членове; за партия „ДПС” – 2 членове; за партия „Възраждане“ – 1 член; за коалиция „БСП за България” – 1 член; за коалиция „Демократична България – обединение“ – 1 член; за коалиция „Български възход“ – 1 член.

Участниците в срещата направиха своите предложения за членове на РИК – Враца, придружени с необходимите документи.

В дух на диалогичност, по време на консултациите, политическите формации постигнаха съгласие за председател на РИК – Враца да бъде избрана Лора Младенова- юрист, предложена от коалиция ГЕРБ - СДС. Подкрепено бе и искането за заместник-председателите на РИК – Враца, Светлана Георгиева – предложена от Коалиция „Продължаваме Промяната“ и Георги Петров от ПП „Възраждане“. Съгласие не бе постигнато за длъжността секретар за която постъпиха две предложения от ПП ДПС и от коалиция „БСП за България“.

Областният управител благодари на представителите на политическите формации за направените предложения и закри консултациите. Георги Митов заяви, че всички подадени предложения и подписания протокол от проведената консултация ще бъдат изпратени до ЦИК в законоустановения срок за окончателно решение за състава на РИК – Враца.

Предвид непостигнатото съгласие за секретар на РИК, предстои окончателното решение за този пост да бъде взето от ЦИК, след което със свое решение ЦИК ще назначи състава на РИК – Враца за предстоящите парламентарни избори.