Припомняме, че през 2019 и 2020 година походниците посетиха Долнобешовишкия манастир, средновековните църкви в Царевец и Долна Кремена, където бяха посрещнати с огромен интерес от местните жители. Като опорни точки за отдих и почивка по пътя към Рилския манастир са манастирите, които следват поклонниците. Това е новият момент в маршрута "Светият път", казва организаторът на похода Паскал Пиперков, научен работник в Института по математика и информатика към БАН:

"Намерихме една верига манастири от Плевен до към Враца и даже до София върви. Смятаме, че е най-логично монасите да са използвали помощта на своите събратя и да са нощували по манастири. Тази верига започва с Карлуковския манастир, Садовец, около Ъглен, Ракита, Долна Бешовица, Тържишкия или Струпешкия, Бистришкия, Черепишкия манастир... Това са ни опорните точки, върху които сме изградили маршрута... Тези манастири са съществували през Средновековието. От тях действащи са Тържишкият и Черепишкият. На всички тия места ние минаваме, дори да няма сгради на манастирите, ние спираме, четем молитви, а там, където са действащите манастири - нощуваме. На ден около 20 км извървяваме... Носим икона на Свети Йоан Рилски, хоругва, икона на Света Троица, носим кръстове с нас..

В Тържишкия манастир сме за храмовия празник за 20 юли и ще нощуваме там. За мен лично това е някаква вътрешна енергия, която ме кара да бъда на пътя, за мен лично имам желание да предам тази идея и да покажа на хората за какво става дума... всеки и добре дошъл да се присъедини към нас."