Обучението е част от дейностите по проект D-EMERSYS „Сили за бърза намеса при химически, биологически, радиационни и ядрени (ХБРЯ) извънредни ситуации по поречието на река Дунав”, №15.3.1.052 по Програмата за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния-България” 2014 г.-2020 г.

Целта на проекта е подобряване на управлението в граничната зона по река Дунав и изграждане на съвместна структура от органи, имащи задължения за реагиране при химически, биологически, радиационни и ядрени инциденти.

Водещ бенефициент е Националният институт за изследвания и развитие във физиката на Румъния, а партньори са Генерален инспекторат за извънредни ситуации – Министерство на вътрешните работи – Румъния и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР от страна на България. Продължителността на проекта е 18 месеца.

Над 100 служители на ГДПБЗН-МВР ще преминат специализирано обучение за реагиране при инциденти с опасни вещества в още 4 курса тази година.

ГДПБЗН-МВР ще получи 4 мобилни специализирани платформи, снабдени с оборудване за ликвидиране на химически, биологически, радиационни и ядрени инциденти.

Ще се подготвят Оперативни процедури и план за съвместна намеса на територията на трансграничната зона и Наръчник за химически, биологически, радиационни и ядрени извънредни ситуации. Планира се и провеждане на съвместно учение в района на гр. Видин, България и гр. Калафат, Румъния.


Източник: mvr.bg/montana