"Синини върху душата” е композирана в продължение на повече от десетилетие, сподели пред MediaNews Светла Дамяновска. Творбите са подредени късче по късче, така, както се прави мозайка - с много прецизен подбор на отделните камъчета. Повечето стихотворения и есета, включени в изданието, са писани през периода 2005-2006 г., но има и съвсем нови - от миналата година.

Художественото оформление на книгата е дело на самата поетеса, която е изявен художник и уредник на Градската галерия. Сборникът излиза под щемпела на врачанското Издателство "Медия груп - Иво Йорданов".

Това е втората премиера на "Синини върху душата" пред широката публика. В края на миналия месец книгата беше представена във Враца, заедно с поетичния сборник "Розариум и други хайку". В началото на следващата година предстои премиера и в столицата.

"Синини върху душата” е 11-ата книга на Светла Дамяновска. Досега родената във Враца поетеса има издадени седем поетични книги: "Етюди за самота” (1993), "Заесеняване” (1998), "След…” (1999), "Мозайка” (2000), поемата "Малък художник с големи идеи” (2002), "Носталгия по бъдещето” (2005) и "Розариум и други хайку”(2017). Автор е също на три прозаични книги - сборника с есета "Съчинения по живота” (2003), фантастична приказка "Козе мляко” (2004) и сборника с разкази "Разходка с Ноев ковчег" (2008).

Светла Дамяновска е написала около 430 литературни творби, носителка е на над 50 литературни награди, нарисувала е 240 произведения на изобразителното изкуство, участвала е в 50 общи художествени изложби, има 10 самостоятелни експозиции и е илюстрирала над 30 книги. Нейни творби са притежание на ценители на изкуството от страната и чужбина - Австрия, Италия, Канада, ЮАР и др. В момента е главен експерт „Култура, културно наследство и художествена галерия” в Община Мездра