С него общината, работодателите, в случая директорите на училища и детски градини, и синдикатите се споразумяха да решават заедно трудови, осигурителни и социални въпроси, които не са регламентирани в Кодекса на труда.

Колективният договор определя годишни средства за квалификация на преподавателите в размер на 1% от годишните средства за работна заплата на педагогическия персонал.

Допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит на работниците и служителите в системата на образованието е също 1% от основната им заплата.

Договорен е и минимален праг за допълнително трудово възнаграждение в зависимост от степента на професионална квалификация. За най-ниската V-та степен тя е 25 лева, за най-високата І-ва – 80.

Средствата за работно облекло са в размер не по-малък от 360 лева за педагогическия персонал и не по-малко от 260 за непедагогическия.

На всеки три месеца директорите трябва да представят информация на работниците и служителите за изпълнението на бюджета.

С колективният трудов договор са определени и други допълнителни заплащания като за работа с деца със специални образователни потребности, за наставничество на учители, за водене на задължителна документация, за консултации на родители, за преподаване на учебен предмет на чужд език и други.