За улеснение на курсистите обучението ще се осъществява в центровете за спешна медицинска помощ в областните градове. Темата е „Телекомуникационния и приоритетния екипен триаж в центровете за спешна медицинска помощ", като до момента в този вид подготовка са участвали 80 медицински специалисти.

Видин, Монтана и Враца са първите градове, в които ще се проведат курсовете в периода 8-11 май. За обучението във Видин са се записали 15 участници, за това в Монтана - 10, а във Враца - общо 20 души. В периода 14-18 май курсове ще има в Хасково, Сволян, Пловдив и Кърджали, за които интерес са проявили общо 64 медицински специалисти. На 21 май пък още 15 души ще се обучават в ЦСМП-Кюстендил.

През юни курсове ще има в още 14 града.

Обученията в Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора ще се проведат в периода 4-9 юни. Най-много участници ще има на курса в Стара Загора - общо 26 души. Затова и там са обявени две дати за обучения - 8 и 9 юни. Общо 68 медицински специалисти ще минат допълнителната подготовка в Плевен, Габрово и Ловеч в периода 11-15 юни, а други 65 ще са на курсовете във Варна, Шумен и Добрич между 18 и 22 юни. Останалите 67 души ще се обучават в центровете в Силистра, Русе, Разград и Велико Търново в периода 25-29 юни.

През април в националния център бе проведено и обучение на директорите на всички центрове за спешна медицинска помощ в страната, което бе посветено на управлението на процесите и ресурсите в районна координационна централа на ЦСМП. На него директорите на спешните структури са били запознати с утвърдените от министерството на здравеопазването протоколи за телекомуникационен и екипен триаж, както и за телефонния инструктаж и взаимодействието със структурите на единния номер 112.