"Настояваме да извършите незабавна проверка на този факт, защото се налага обоснованото предположение за възможността Валери Митков да успее при лични срещи противозаконно да окаже влияние на двамата гръцки граждани преди предстоящите им изслушвания по делото като свидетели в обвинителния акт под номера 188 и 189 Андониус Михаил Хартофилис и Томас Николаос Папос.

В подкрепа на нашето съмнение са фактите на посещенията наскоро на същия подсъдим в с. Горни Лом и срещите му, преди изслушването от съда като свидетели, с работници от завода и обещанията да им даде парични премии.

Поради горните факти настояваме незабавно да бъде сменена мярката за неотклонение на подсъдимия Валери Митков и му се наложи “домашен арест” за времето на съдебното разследване, за да му се отнеме възможността да влияе на призоваваните свидетели по НОХД № 275/2016 в Окръжен съд - Видин.

Повдигаме и въпроса за необезпокояването от властите на Валери Митков, за да извърши действия по прехвърляне на всички активи на неговата фирма “Видекс” АД, собственик на завод “Миджур”, в няколко фирми последователно, както следва:

Още на 29-ия ден от трагедията в с. Горни Лом, на 30.10.2014 г. се регистрира нова фирма “Видекс инженеринг” ЕАД с внесен капитал 50 хил. лв. с едноличен собственик “Видекс” АД;

Само след още 13 дни, на 13.12.2014 г., “Видекс инженеринг” ЕАД вече има 2 800 000 лв. при същия едноличен собственик “Видекс” АД, като са прехвърлени в новата фирма: машини, коли, недвижими имоти-апартаменти и производствени сгради и т.н.;

На 08.01.2015 г. “Видекс инженеринг” ЕАД вече има нов едноличен собственик - офшорка на Сейшелските острови “Скипарт лайн инк”, със същия капитал от 2 млн. и 800 хил. лв. и изброен подробно същия инвентар;

На 04.05.2015 г. всички активи вече са прехвърлени в “Нитроинженеринг” ЕООД, която е била със собственици Валери Митков, двама украинци и един руснак, но от 19.02.2015 г. е еднолична собственост на българска гражданка.

По данни на защитниците идния понеделник, 27.02.2017 г., украинците ще бъдат на посещение в завод “Миджур” за предприемане на основни промени върху целия терен на придобитата от тях собственост - въпреки започнатите и предстоящи съдебни дела с искания за нови експертизи и особено при наличието на пълни складове с противопехотни мини и взрив", се казва в заключение в сигнала.

Камелия Александрова