По време на юбилейния спектакъл "Българийо, майчице свята" Гуна Иванова ще поднесе на публиката избрани песни от своя богат репертоар от дългогодишната си кариера на сцената.

Специални гости на концерта ще бъдат талантливите й внучки Ива и Велислава Костадинови, Райко Кирилов, Формация "Армейска песен", Вокално трио "Евридика", Даниел Спасов и Милен Иванов.

Хореографията на спектакъл е дело на Ансамбъл "Майсторите на танца" от гр. Перник и Танцов състав "Творецът" от гр. Свищов.

Гуна Иванова е родена на 20 юли 1948 г. в петричкото село Богородица, в сърцето на Огражден планина. Пее още от дете. В къщата, в която отраства, живеят три семейства, всичките певци и музиканти. Братовчедките й, които са по-големи от нея, я водят по седенки и събори. Там Гуна Иванова трупа впечатления и опит. Именно на подобен форум е и първата и сценична изява - на фестивала в село Кърнолово. Творческият и път продължава на фестивали в Бобошево, Кюстендил и София, където неизменно печели първото място.

През 1968 г. постъпва на работа в Ансамбъл "Граово" - гр. Перник , където пее до 1983 г. През 1969 г. се явява на конкурс в Народния хор при Радио "София", където след три тура е одобрена за работа, но по лични причини отказва предложението.

През 1983 г. печели конкурс за солистка в Ансамбъла на строителни войски, където пее до 2000 г., когато формацията е закрита. Две години пее в "Мистерията на българските гласове". От 2010 г. е солистка в Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България.

Гуна Иванова е гастролирала в Русия, Сирия, Тунис, Монако, Франция, Швейцария, Германия, Югославия, Англия, Канада, Южна Африка и други страни.

Има издадени седем студийни албуми: „Народни песни от Петричко” (1986), „Мaкедонски песни” (1993), „Българи сме всички” (1998), „Ех, мъко моя” (2003), „Орисия” (2005), „Поклон с песен” (2007) и „Зайди, зайди, ясно слънце” (2014).

През 2005 г. печели „Наградата на публиката” на фестивала „Пирин фолк - Банско”, през 2006 г. - Втора награда за изпълнение на фестивала „Македония фолк”, през 2007 г. - Първа награда за изпълнител на фестивала „Пирин фолк - Сандански”, а през 2008 г. е удостоена със „Статуетката на Южна Африка” на организирания в Кейптаун „Балкан фест Южна Африка”.

На 23 април 2008 г. Гуна Иванова отбеляза с грандиозен концерт в Зала 1 на НДК "40 години творческа дейност".

През 80-те години на миналия век завършва Факултет "Дирижиране на народни хорове" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и днес предава своя богат житейски и професионален опит в качеството си на вокален педагог на няколко женски и детски формации в София и Перник. Със своите възпитаници издава два диска с 35 видеоклипа, които тематично озаглавява „Бог да пази децата ни”.

Името на Гуна Иванова е включено в сборника "Бележити български жени". Тя е представена в книгата с кратка биография, в която се изтъква, че за четиридесет години творческа дейност репертоарът и се състои от над 700 народни и авторски песни, предимно македонски, родопски, граовски, шопски, тракийски, обособени в самостоятелни концертни програми с танцови формации и хореографски постановки.