На този ден се почита паметта на тримата Велики кападокийци: Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, които са на всеобща християнска почит като Отци на Църквата и вселенски учители, и чийто авторитет е неоспорим в схоластиката, догматиката и християнското богослужение.

Нарастващото преклонение на вярващите християни още от V век за мнозина се превърнал в опасно увлечение на неуместни предпочитания. Историята на празника датира от времето на управлението на византийския император Алексий I Комнин, когато в Константинопол във връзка с лъжеучението на Василий Врач възниква спор за първенство измежду Отците на църквата.

По време на царуването на благоверния и христолюбив цар Алексий Комнин, между най-изкусните в красноречието учители на мъдростта в Константинопол възникнал голям спор за тези трима светители.

Така едни възвисявали славата на свети Григорий, а други омаловажавали значението му. От това възникнали раздори между мнозина, при което едни се наричали йоанити, други - василиани, а трети - григориани. И най-изкусните в красноречието и в мъдростта мъже спорели за тези имена.

Свети Василий Велики надминал в книжовната мъдрост не само учителите на своето време, но и древните: той не само преминал цялата наука на красноречието до последната дума, но изучил добре и философията,водел добродетелен живот, изпълнен с целомъдрие, бил издигнат на архиерейския престол.

Свети Григорий Богослов бил толкова велик, че ако би било възможно да се създаде човешки образ, съставен от всички добродетели, той би бил подобен на великия Григорий. Той достигнал такава висота в областта на богословието, че побеждавал всички с мъдростта си както в словесните спорове, тъй и в тълкуването на догматите на вярата. Затова и бил наречен Богослов. Той бил светител в Константинопол, като утвърждавал православието.

За божествения Йоан Златоуст справедливо може да се каже, че е надминал всички елински мъдреци с разума, с убедителността на словото и с изяществото на речта си. Той неподражаемо разяснявал и тълкувал Божественото Писание през целия си шейсетгодишен живот.


Източник: pravoslavieto.com